Covrigarie la cheie

 

Lansata pentru prima data de Bilancia in August 2009, ideea de afacere „Covrigarie la cheie” a avut un succes extraordinar in intreaga tara (peste 200 de linii de covrigi vandute) si a adus investitorilor randamente deosebite ale investitiei. Practic la ora actuala, in perioada de criza, covrigaria este afacerea cu cea mai mare profitabilitate, datorita proprietatilor deosebite ale covrigului: un produs ieftin, usor de produs, servit cald si care poate atenua senzatia de foame a cumparatorului pe o perioada indelungata.

Va prezentam mai jos cateva detalii care va vor fi cu siguranta de folos in situatia in care va veti decide sa investiti in acest domeniu:

Alegerea locatiei:

– Locatia in care intentionati sa deschideti o covrigarie trebuie sa fie cu trafic pietonal intens sau in preajma unor institutii cu numar mare de angajati (nu este recomandata zona de lux – in mall-uri sau cartiere rezidentiale).
– Tineti cont ca se vand aproximativ 20-30 de covrigi la fiecare 100 de persoane care tranziteaza locatia. (Acest raport tine cont bineinteles si de calitatea si pretul covrigilor.)
– Nu deschideti o covrigarie langa alta doar pentru ca aceea are multi clienti. In general clientii nu obisnuiesc sa migreze de la o covrigarie la alta chiar daca sunt foarte apropiate.
– Spatiul trebuie sa fie cu vanzare direct la geam. (Nu se recomanda spatii cu intrare in interior.)
– Trebuie sa aiba aproximativ 24 mp, sa fie dotat cu apa, canalizare, curent electric(380V), optional gaze.
– Zona de alimentare cu materii prime trebuie sa fie separata de zona de vanzare, iar fluxul trebuie sa fie orientat astfel (plecand de la zona de alimentare): alimentare/depozitare (dulap inox) – malaxare (malaxor) – preparare (masa cu blat de polietilena) – fierbere (friteuza/oparitor) – coacere (cuptor cu banda).
– Latimea spatiului trebuie sa fie cu minim 80 de cm mai mare decat latimea cuptorului.

Alegerea personalului:

– Avantajul liniilor de covrigi cu cuptor cu banda tunel este ca personalul nu trebuie sa fie specializat, cum este necesar in cazul cuptoarelor pe vatra unde acesta trebuie sa aiba indemanarea de a intoarce covrigii si de a urmari coacerea lor.
– Numarul minim de angajati este de 2-3 pe fiecare tura, iar salariile sunt intre 800 si 1.500 RON depinzand insa si de oras.

Alegerea utilajelor:

CUPTORUL
– Alegerea utilajelor de covrigi este cea mai importanta decizie pe care trebuie sa o ia investitorul, deoarece de ele depinde calitatea covrigilor si implicit rentabilitatea afacerii
– Cea mai importanta piesa a liniei este cuptorul tunel. Coacerea covrigilor se realizeaza la temperatura de 305-320 grade C. Se va evita achizitionarea de cuptoare a caror temperatura maxima de coacere este mai mica de 350 grade C care sunt de fapt cuptoare de pizza. Cuptoarele de pizza, daca sunt folosite la covrigi se vor uza foarte repede similar unui autoturism care functioneaza zile intregi la viteza maxima.
– Trebuie verificata temperatura exterioara pe care o are cuptorul in timpul functionarii si care nu trebuie sa depaseasca 40-45 grade C. Atentie la cuptoarele americane care pot fi mari consumatoare de energie deoarece nu au izolatie buna. Daca alegeti utilaje cu izolatie inferioara veti supraincalzi incinta ceea ce va duce la nemultumirea angajatilor si va creste implicit costul cu salariile, dar si consumul de energie.
– Productivitatea este un aspect esential intr-o astfel de afacere si este corelata intotdeauna cu puterea utilajului. Pentru o productivitate de 400 covrigi de 80 grame produs finit este necesara o putere de minim 16 KW. Este imposibila o productivitate de 500 de covrigi daca puterea utilajului este de 10-12 kW. Atentie cand comparati productivitatea, solicitati gramajul covrigului deoarece sunt furnizori de utilaje care in mod intentionat nu afiseaza gramajul covrigului la care au calculat productivitatea.
– Covrigul se vinde cel mai bine cald, luat direct de pe banda de productie (daca nu este cald se pierd multi clienti). Sunt anumite ore din zi cand cererea este foarte mare (in special dimineata) cand trebuie asigurata productia maxima, de aceea cuptorul trebuie dimensionat in functie de cererea din momentele de varf.
– Cuptorul se recomanda sa aiba posibilitatea de programare astfel incat sa inceapa incalzirea cu 40 de minute inainte de a incepe programul de lucru, iar vanzarea sa inceapa imediat. In caz contrar va trebui ca unul dintre angajati sa vina mai devreme cu 40 de minute ceea ce inseamana costuri suplimentare pentru Dvs.
– Pentru a mentine o calitate constanta a covrigilor cuptorul trebuie sa aiba posibilitatea de memorare de programe protejata de parola. Acest lucru va asigura fidelizarea clientilor Dvs.
– O alta facilitate importanta a unui cuptor de covrigi este functia de autodiagnostic. In cazul aparitiei unei defectiuni, echipa de service a furnizorului poate fi anuntata de producerea defectiunii astfel incat sa vina la interventie cu piesele pregatite. In general, se salveaza intre 5-8 ore de functionare ceea ce inseamana profit pentru Dvs.

MALAXORUL
– Malaxoarele de covrigi au culoarea crem, au lant dublu, sunt fabricate din material mult mai rezistent si au spirala mult mai groasa decat cele normale de pizza (care au culoare alba). Desi sunt mai ieftine, se va evita utilizarea malaxoarelor de pizza la covrigi pentru ca se vor uza sau rupe in termen foarte scurt.

FRITEUZA/OPARITORUL
– Friteuza/oparitorul se foloseste pentru oparirea covrigilor in apa fiarta. Nu se recomanda utilizarea friteuzelor pentru cartofi prajiti pentru ca au suprafata mica si se reduce productivitatea. Se vor utiliza friteuze de gogosi. Angajatii vor trebui atentionati sa urmareasca permanent nivelul apei din friteuza pentru ca aceasta se evapora si daca nivelul este scazut rezistentele se pot arde.
– Covrigii trebuie lasati in friteuza pana cand se ridica singuri la suprafata (circa 1 minut). Se va folosi in acest sens o paleta speciala.

MASA DE PREPARARE
– Masa de preparare/modelare a covrigilor trebuie sa fie din inox si sa aiba blatul din polietilena alimentara. Blatul din lemn este interzis de legislatia in vigoare, iar cel de inox poate fi folosit, dar nu este recomandat pentru ca impiedica modelatorul sa lucreze la randament maxim, suprafata de inox a acestuia fiind alunecoasa, fapt care va duce la scaderea productivitatii.
SPALATORUL CU COMANDA LA GENUNCHI
– Este un utilaj obligatoriu in spatiile alimentare pentru ca oparatorii sa nu atinga cu mana robinetii in momentul in care se spala pe maini.

ALTE ECHIPAMENTE RECOMANDATE
– Masa de inox suport pentru friteuza
– Spalator inox pentru spalarea ustensilelor
– Dulap de inox pentru depozitarea materiilor prime
– Hota de evacuare a gazelor arse (in cazul in care cuptorul este pe gaz)
– Suport pentru prezentare covrigi sau vitrina calda pentru covrigi.

Reteta:
– La achizitionarea cuptorului veti primi o reteta care s-a dovedit de succes in intreaga tara.
– De asemenea veti primi bonus un pachet de informatii tehnologice pentru utilizarea cuptorului la alte produse: patisserie, pizza, mancare.

Investitia:
– Investitia depinde de foarte multi factori cum ar fi: traficul pietonal din zona spatiului, utilitatile prezente, suprafata acestuia, bugetul disponibil.
– Inainte de a lua hotararea de a investi contactati specialistii Bilancia care va pot indruma astfel incat sa faceti cea mai buna alegere. Nu intotdeauna o linie ieftina este cea mai buna solutie.
– Ca buget, o configuratie minimala poate incepe de la 3.450 EUR+TVA (pentru o linie electrica formata din cuptor, malaxor si oparitor) si poate ajunge pana la 15.000 EUR+TVA (pentru o linie completa pe gaz, capacitate mare). Pentru detalii contactati departamentul de vanzari Bilancia la numarul de telefon 0735.777.877.

Finantarea:
– Finantarea utilajelor se poate face din fonduri proprii, printr-o firma de leasing specializata sau printr-un contract de rate direct cu Bilancia. Pentru detalii va rugam sa contactati departamentul Vanzari Bilancia.

Bonus:
La semnarea contractului veti primi:

– Lista documentelor necesare pentru autorizare precum si ordinea in care trebuie obtinute.

– Procesul tehnologic de fabricatie a covrigilor brasoveni (85 grame) absolut necesar pentru licenta de fabricatie (este primul document solicitat de organele de control) si care contine:
1) Reteta de fabricatie
2) Materii prime necesare
3) Operatiunile tehnologice
4) Norme de igiena si protectia muncii
5) Norme de tehnica securitatii muncii

– un set de ponturi care pot face diferenta intre o afacere de succes si un esec.

Reclame

Despre Utile in afaceri

Acest blog se doreste un instrument util pentru cei care doresc sa incepa o afacere.Sunt texte de interes preluate de pe site-uri de specialitate.Imi place sa ma documentez si am considerat util sa impart impreuna cu ceilalti ceea ce mi se pare interesant.
Acest articol a fost publicat în Idei de afaceri. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s